District mediterrán környezetben

A csábítóan közeli Atterseen volt idén pünkösdkor a 17. körzet bajnoksága, másképp mondva baráti találkozója. Két magyar egység erősítette a 38 hajós mezőnyt, a Forint – Lityu páros, akik edzővel érkeztek Györgyi személyében, és a Gereben bruders. Szitáló esőben érkeztünk meg csütörtök este, így az eresz alatt fogyasztottuk el az üdvözlő specket.

1. nap

Péntek reggel már napsütésre ébredtünk, ami szerencsére így is maradt három napig. Kerekedett a szemünk, amikor megláttuk, hogy Spitzauer egy vadi új faárbócot szerel össze, az olimpiára akarta kifejleszteni, ez volt a prototípus. Délután volt az első rajt, két futamot mentünk 2-es szellőben, ami a befutóra elhalt. Voltak nagy helycserék, nagyokat lehetett javulni és kapálni is egy-egy szakaszon. Mindkettőből kijutott nekünk, az elsőben visszaestünk, a másodikban 15.-ről törtünk fel 3. helyre, aztán a végéig ketten még lenyomtak. Forint pedig arra panaszkodott, hogy a góllövő cipője a parton maradt… Spitzinek működött a fa, mindkét futamot behúzta. Szerencsére valakinek épp szülinapja volt a klubban, úgyhogy a mezőny csilis bab és csapolt sör mellett ünnepelt este.

 

400 éves kanadai fenyőből készült árboccal nyertek
400 éves kanadai fenyőből készült árboccal nyertek

 

2. nap

Szombaton már 9-kor friss szél fújt, azt mondták ez nem a klasszikus Rosenwind, hanem valami speckó 4-es napsütéses csak nekünk. Soha rosszabbat. 3 képeslapra illő futam következett, mindegyik kb. másfél órás, kétkörös pályán, alul rövid félszél befutóval. Voltak fetrengős pöffök és idegőrlő lukak, jó nagy pálya. A szél prímán kitartott, még este 7-kor is nagy vízi élet volt a tavon. Nem tudtunk kiugró eredményt produkálni, végig 8-10 körül mentünk. A rossz rajtok sem segítettek, nem találtuk a nyerő receptet. Cserébe nem hibáztunk nagyokat, összetettben ez még jól jöhet.

Este gálavacsora, ahol Christa Lux jóvoltából buzgárként tört fel a csillaghajós történelem, asztalunkat elborította az ezernyi sztori és régi fénykép. A barátkozás mellett azért minden nap voltak óvások, az orosz páros három futam után két DSQ-val és egy OCS-csal parkolt a lista alján. Andrej idegei nem is bírták a gyűrődést, hol asztalt verve ordított (probljem!), hol vörös fejjel mászkált fel-alá. És amikor Lux mama kioktatta, hogy megtanulhatna angolul, komolyan aggódtunk, hogy elcsattan az első tasli. Végül egy kis vodka segített.

 

 

3. nap

Vasárnap tipikus Rosenwind, 3-as ÉK-i, a maradék két futam is gyönyörű időben ment le. Merkelbach nyerte mind a kettőt, sőt előző nap is nyert kettőt, de a pénteki két rossz hely miatt nem volt esélye Spitziék ellen. Mi nagy szerencsével feljöttünk az 5. helyre, hárman is álltak mögöttünk 1 ponttal. Elöttünk Uli Seeberger és egy fiatal finnes srác végzett, ez volt az első sztáros versenye. Forint és Pista az utolsó futamon villantott, végig harmadik helyen haladtak, a végén aztán belső helyen eléjük csusszant az összetett harmadik német, így negyedikként értek célba. A korai daruzás motivációja tisztán látszott taktikus vitorlázásukon.

 

Osztrák-német vizeken ez volt messze a legjobb verseny, amin idáig részt vettem. Jó szél, jó futamok, jó idő, jó hangulat. A tavi versenyzés minden szépsége és nehézsége együtt volt, amiért érdemes az ilyen találkozókra ellátogatni. A pontot az i-re egy tóparti koccintás és egy bahamai bárzongorista élő koncertje tette fel.

 

 Marci

+ Eredmény

 

 

Write a comment

Comments: 0